Cum hrănim un copil cu nevoi spirituale mari…

Cum hrănim un copil cu nevoi spirituale mari…

 

 Toți copiii au nevoi spirituale de împlinit, dar sunt o bună parte din ei care au nevoi spirituale mari. O prietenă învățătoare mi-a arătat un desen al unei fetițe de la pregătitoare…un desen răscolitor: o cruce foarte apăsat desenată, de culoare închisă, care în partea de sus avea coroană de copac, ca și cum crucea ar fi fost trunchiul și ramurile copacului. Erau 3 variante, toate la fel de răvășitoare…Era clar un copil cu nevoi spirituale mari…

Apoi au venit întrebările: Ce să fac? Cum să fac?  …ca să-i hrănesc nevoile spirituale?

Copilul care nu primește hrană spirituală  suferă teribil. Nu știe să spună asta, dar se poate îmbolnăvi, poate deveni agresiv, asocial, poate face un desen, poate exprima cumva această suferință. Depinde de noi să știm să auzim strigătul lui de ajutor. Și doar noi ca adulți, care ne-am asumat educarea și creșterea lui putem să împlinim această nevoie a lui, această sarcină educativă…

Teribil suferă și copilul cu părinți atei, care o țin langa că Dumnezeu nu există… și iarăși copilul nu știe să-și mărturisească sau să-și exprime această suferință.

 

Ar trebui mai întâi să vorbim despre  ce înseamnă spiritual și a împlini nevoile spirituale ale copilului…

Credincioșii practicanți îndestulează nevoia de spiritual prin multe rugăciuni, mers la biserică la slujbe, o atmosferă sufletească pioasă.

Ce faci însă când nu ești o persoană religioasă practicantă, dar totuși dorul de Lumea Spirituală, de patria originară este omniprezent sau ești un dascăl conștient de nevoile spirituale ale copilului?

Ce faci când conștientizezi cât de spiritual este copilul și cât de prezentă și reală este pentru el Lumea Spirituală, prin îngeri, pitici, silfe etc.

Suntem într-o perioadă specială a anului. Pământul ca ființă spirituală într-o grandioasă respirație cosmică, s-a întors din depărtările zodiacale și este într-un profund proces de conștientizare de sine.

Noi oamenii în așteptarea Crăciunului refacem acest proces spiritual ca oameni, fiecare după puterile lui. Și  copiii trăiesc acest proces, iar cei cu înalt nivel spiritual, veniți cu misiuni concrete au nevoie de o hrană spirituală potrivită.

Educația sănătoasă exclude uzul și abuzul de concepte la clasele primare, ș-apoi cum să vorbești unui copil, care are o cunoaștere mai mare ca a ta, despre lucruri pentru care el copilul nu are încă vocabularul necesar. Pe de altă parte copilului de grădiniță și școală primară nu-i este specifică  abordarea conceptuală a lumii,  ci abordarea prin viețuire și experimentare.

Și de aici decurge că nu de vorbe, ci de fapte are nevoie copilul de grădi și elevul de primară. Este vorba de fapte spirituale. Faptele spirituale se concretizează în ritualuri. Mulți oameni cred că ritualul este ceva ancestral, primitiv, dar însuși Cristos la Cina cea de Taină a instituit ritualul împărtășaniei. Ritualul este un complex de gesturi și fapte care pun ființa umană în comunicare cu Lumea Spirituală.

Să vedem ce fapte spirituale sunt specifice proximei perioade.

Postul (pentru copii nu vorbim de post alimentar, ci de o atmosferă sufletească de așteptare, pioșenie, veselie potolită, lumină interioară), Spirala, Poveștile specifice perioadei, Jocul de Crăciun, Colindele și cântecele, pregătirile pentru Ajun (daruri pentru cei dragi, simboluri și ornamente) să ajuți pe cei aflați în nevoie, Calendarul Postului urmat zi de zi, treaptă de treaptă ori doar desenat, în care apare Drumul Stelei nașterii până în Iesle, unde de Crăciun va apare Pruncul…

Altfel spus, dragi educatoare, dragi învățătoare, dragi părinți puneți învățarea noțională deoparte, pentru ianuarie și concepeți un drum de fapte și ritualuri spirituale, povești inițiatice, colinde.

Este faptă spirituală să pregătim Jocul de Crăciun, adică scena Nașterii cu învățarea textului  și colindelor de către toți copiii, conceperea decorului și costumelor, care nu trebuie cumpărate, ci improvizate, este faptă spirituală profundă Spirala de Advent, cu povestea ei și parcurgerea ei. Spirala este Simbolul spiritului omului, care cu lumina proprie merge în Înalt la Stele să aducă lumină și mai multă pe Pământ, este simbolul unei inimi pline de lumină și iubire, gata să devină Iesle pentru Pruncul Sfânt. Este faptă spirituală să povestim despre Steaua Nașterii, să o confecționăm din carton, ceară, lut, aluat, hârtie cerată și să o punem în clasă ca simbol al perioadei și al Nașterii Pruncului, este faptă spirituală să pregătești daruri pentru ceilalți, ornamente…cântând colinde. Este faptă cosmică să sărbătorim pe Sf. Andrei și  Moș Nicolae, să punem grâu la încolțit. Este faptă cosmică să reiterăm obiceiuri și tradiții… Este faptă spirituală să spunem povești despre Iosif și Maria, despre drum, despre hangiul bun și hangiul rău, despre Irod, etc. Este faptă spirituală să desenăm variante ale Scenei Nașterii…este faptă spirituală rugăciunea și zicerile potrivite acestei perioade a anului…

Toate acestea hrănesc prin imagine și simbol pe fiecare copil în parte oferindu-i exact ce are nevoie, cât are nevoie…

Ș I DESIGUR AR MAI FI UN MIC AMĂNUNT: PROFUNZIMEA ȘI BOGĂTIA VIEȚII SPIRITUALE A ADULTULUI DIN PREAJMA COPILULUI!

https://copilariefericita.wordpress.com/…/deplin-indragost…/

Ileana Vasilescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>