Decalogul tatalui

Decalogul tatalui

            Taţii au rolul lor foarte important în creşterea copiilor. Nu întâmplător venim pe lume cu tată şi mamă. Iar modul în care ei reuşesc să-şi joace acest rol influentează radical evoluţia copiilor.
Cu siguranţă, a fi un bun tată presupune mult mai multe lucruri, dar acesta este un început. Facând macar o parte din ceea ce este scris mai jos înseamna că aţi făcut paşi importanţi pe drumul cel bun, acel drum care duce către inima copilului vostru.

1. Fii calm tăticule!
Eşti obosit de la servici. Copiii au chef de joacă şi ai impresia că te provoca întotdeauna, intenţionat sau nu. Atitudinea ta decurge din faptul că vrei să fii un model pentru copilul tău. Un tată responsabil îşi păstreaza calmul, nu tipa, nu loveste, nu da pedepse mari pentru greseli mici doar pentru ca este furios.

2. Fii prezent tăticule!
Copiii au nevoie de un tată care să fie “acolo”, care sa le acorde atentie, să le asculte fabulaţiile, care sa faca lucruri cu ei. De la 0 la 25 de ani copiii au nevoie de un tată care sa se intereseze de ei şi de evoluţia lor, să fie acolo când au nevoie. Timpul şi atenţia oferită copiilor sunt ingredinetele cheie prin care ei vor realiza că tata îi iubeşte, ca pentru tata ei conteaza.

3. Fii răbdator tăticule!
Uneori, mai ales când esti stresat de la servici îţi doresti ca fiul sau fiica ta să învete din prima totul sau sa facă ce are de făcut fără ca tu sătrebuiască să îi aminteşti de o sută de ori. Când simţi că îţi pierzi răbdarea reaminteste-ţi că un copil are propriul ritm de învatare/dezvoltare şi părintele trebuie să îl respecte. Acţionează şi şteapta cu răbdare, va merita!

4. Fii onest tăticule!
Pentru copilul tau, esti un model. Copilul va învăţa de la tine să mintă sau să spună adevărul. Este important de aceea să fii onest de faţă cu copilul tău. In situaţiile în care consideri că este mai bine pentru copilul tău să nu afle unele lucruri, mai bine spune-i asta, decât să îl minţi.

5. Fii întâi tată şi apoi prieten!
Copilul tău are nevoie în primul rând de tată, adică de cineva responsabil care să-l protejeze, apoi de un prieten. Deşi ar fi ideal să reuşim să fim părinţii şi prietenii copiilor noştri în acelaşi timp, să ne amintim că înainte de orice, suntem părinţi, adică respunzători pentru cum pregătim copilul pentru viaţă. Prieteni va găsi şi la şcoală sau în parc, dar tu eşti unul singur. Iar daca tu nu eşti acolo, va căuta modelul tau în alta parte. Asta nu înseamnă să renunţi să fii prietenul copilului tău.

6. Fii ferm tăticule!
În primul rând respectă tu regulile făcute în casă. Ori de câte ori copilul tău încalcă regula stabilită, aplică consecinţele negociate în prealabil. Regulile nu funcţioneaza fără consecvenţă şi perseverenţă. Şi nu te gândi că trebuie să fii tu înţelegător pentru că oricum viaţa dă cu noi de pământ. Dacă, de exemplu, ai negociat cu fiica /fiul că poate folosi computerul o ora, iar el a depăşit cu 20 de minute timpul negociat, taie 20 de min din timpul alocat pentru computer a doua zi. Excepţiile de la regulă sunt bine venite atât timp cât rămân excepţii. Ele vor arăta că poţi fi înţelegător şi flexibil atunci când este cazul.

7. Fii tu însuţi tăticule!
Naturaleţea şi firescul sunt esentiale în preajma copiilor din prima zi de viaţă. Dacă copilul va vedea doua modele de comportament şi atitudine – unul când eşti cu el şi altul în diverse contexte sociale, îşi va pierde încrederea în tine. S-ar putea să înveţe ca este în regulă să ne “prefacem” atunci când asta serveşte intereselor noastre.

8. Fii mândru tăticule!
Este firesc să fii mandru de propriul copil, să îl lauzi în faţa prietenilor/colegilor/vecinilor/cunoscuţilor. La fel de important este ca fiul sau fiica ta să ştie că tatăl lor se mândreşte cu ei. Spune-i copilului tău care sunt acele lucruri prin care el te face să fii mândru! Mai ales dacă obişnuieşti să îi spui când greşeşte ori ce defecte are. Se va strădui sa le faca mai des lucrurilecare te fac mândru.

9. Fii respectuos tăticule!
Este important să îl inveti pe copilul să te respecte; va fi o lecţie uşor de învăţat dacă îl respecţi şi tu pe el. Cât e mica rată respect pentru ce va fi, pentru fiinţa luminoasă şi spirituală care este. La pubertate lasă-i libertatea să se manifeste, să creasca greşind, să aiba propriile opinii, chiar dacă asta înseamna să te contrazică! Tratează-l de la egal la egal şi respectă-i deciziile, chiar dacă consideri că nu sunt cele mai bune. Oferă-i sfatul tău dar nu te supăra dacă nu îl urmează. Doar aşa va deveni un adult autonom, responsabil, capabil să îşi ia viaţa în propriile mâini.

10. Fii afectuos tăticule!
Este important pentru copilul să ştie că îl iubeşti. Asta presupune ca, din cand în cand, de preferat zilnic, să îi spui în cuvinte cât este de important pentru tine, să îl sprijini când are nevoie, să-l îmbrăţisezi când este trist sau când eşti mândru de el, să îl încurajezi când îşi pierde speranţa. A-i spune şi a-i arăta iubirea ta sunt doua lucruri la fel de importante. Iubirea vindecătorul, îngăduie totul, iartă totul cum spune Ecleziastul.
Astfel tată vei ajunge să faci echipă cu copilul tău, iar tensiunile, provocarile pe care creşterea copiilor le pot determina să nu se transforme în exerciţii de forţă, în conflicte, agresivitate verbală sau fizică.

PROF. ILEANA VASILESCU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>