Sărbătoarea nu se ţine oriunde, oricum, oricând…

Sărbătoarea nu se ţine oriunde, oricum, oricând…

Sărbătoarea nu se ţine oriunde, oricum, oricând…

scan0002Sărbătoarea se ţine într-un loc bun şi curat. Spaţiul sărbătorii se pregăteşte. A pregăti locul înseamnă a curăţa şi a împodobi. După curăţenia propriu-zisă (îndepărtarea gunoiului) se curăţă spiritual (tămâie, apă sfinţită, sfinţire) şi se consacră benefic spaţiul. Nu adunaţi oamenii şi mai ales copiii în locuri necurate!
Apoi se împodobeşte. Podoabele nu se aleg la întâmplare. Ele trebuie să protejeze spaţiul sărbătorii prin simbolul lor. A împodobi nu înseamnă a decora, chiar dacă rezultatul are şi valenţe estetice. Podoabele spaţiului sărbătorii trebuie să fie plin de sens şi de aceea se vor folosi „obiecte” semnificative. Aceste obiecte sau elemente au potenţialitate de talisman ele consacrând benefic spaţiul. Se pot folosi crengi de brad, salcie, frunză de nuc, jerbe de flori, busuioc, steaguri, fanioane, flori, culorile roşu, alb, negru (sub diverse forme), covoare ţărăneşti, spice obiecte de lut, pentagrame din flori şi crengi, crucea, un triunghi isoscel, o lumânare sau mai multe puse în cerc, o icoană, un ştergar autentic, o maramă, un obiect de lemn (lingură, doniţă), în funţie de tema sărbătorii, niciodată toate în acelaşit timp, „mai puţin este mai mult”, adică un obiect potrivit înseamnă mai mult decât cinci obiecte nepotrivite. Desigur alegerea obiectului presupune o iniţiere în simboluri, iniţiere, care nu este dificilă având în vedere multitudinea de dicţionare de simboluri din librării.
Pentru sărbătoare omul se primeneşte. A te primeni nu înseamnă a te curăţa fizic. Primenirea presupune o curăţarea a sufletului, dar mai ales o consacrarea benefică a lui. Ne spălăm des şi utilizăm o mulţime de produse cosmetice. Mirosim bine pe dinafară, dar sufletul ne duhneşte a egoism, invidie, lăcomie, orgoliu, etc. Să ne curăţăm desigur, dar în apă să punem flori, frunze, crengi de salcie, o monedă de argint, o lingură de sare, apă sfinţită… la noi acasă, dar şi acolo unde facem sărbătoare… şi mai ales să ne curăţăm sufletul cu o rugăciune. Cel ce intră în sărbătoare cu minciuna, se va lupta cu minciuna; cel ce intră cu hoţia, va lupta cu hoţia, invidiosul cu invidia, orgoliosul cu orgoliul…Cel ce-şi dezbracă voia şi se lasă în voia Lui, iese întărit din sărbătoare…
Cuvântul potrivit este foarte important într-o sărbătoare. Puneţi sărbătoarea sub girul unui „cuvânt”ce trebuie ales cu grijă şi făcut cunoscut celorlalţi, ca un motto al sărbătorii, ca să o consacre benefic. Poate fi un vers, o rugăciune, un citat din Biblie, un gând al dumneavoastră. Cuvântul de deschidere să nu fie lipsit de o vorbă de folos, de cuvântul ziditor.
Inadecvarea naşte eşecul. Să căutăm cuvintele, gesturile, gândurile şi atmosfera sufletească potrivită.

Şi să nu ne jenăm, să-ncepem cu o rugăciune şi Sfânta Cruce orice muncă şi activtate chiar şi serbarea.

Ileana Vasilescu

http://artadeaeduca.ro/cursuri/sa-ne-pregatim-de-pasti-impreuna-cu-copiii-2/

http://artadeaeduca.ro/cursuri/sa-sarbatorim-craciunul-cu-copiii/

http://artadeaeduca.ro/cursuri/cursuri-pentru-parintele-cu-copil-de-la-0-la-5-ani/

http://artadeaeduca.ro/cursuri/cursuri-recomandate-parintilor-cu-copil-de-6-7-ani/

http://artadeaeduca.ro/cursuri/cursuri-recomandate-parintilor-cu-copii-de-8-9-ani/

 http://artadeaeduca.ro/cursuri/al-doilea-rubiconpreadolescentul-perioada-10-%c2%bd-12-%c2%bd-ani/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>